Mi az allergia

Az allergia egy túlzott immunválasz olyan anyagokra, melyek egyébként ártalmatlanok a szervezetre. A leggyakoribb allergének:

  • pollen
  • állatszőr
  • háziporatka
  • gombaspóra
  • élelmiszer

A panaszok megjelenési időtartama alapján az allergia lehet szezonális (a tünetek kevesebb mint 4 napon át észlelhetők egy héten, vagy kevesebb mint 4 héten keresztül) vagy ún. perzisztáló, azaz hosszan fennálló (a tünetek több mint négy napon át észlelhetők egy héten, vagy több mint 4 hétig fennállnak).

A panaszok súlyossága szerint az allergia lehet:

  • enyhe, ha a betegség nem zavarja az egyént a napi aktivitásban, munkában/tanulásban, az éjszakai alvásban
  • közepesen súlyos/súlyos, ha a fenti, mindennapi tevékenységek közül akár egy vagy több, nehezített vagy akadályozott.

Előrejelzések szerint világszinten, így Magyarországon is egyre nő az allergiás betegek száma. Nehéz megmondani, hogy hány allergiás beteg él ma Magyarországon, de becslések szerint valószínűleg mára jóval túllépte a 2 millió főt.

Az allergia kialakulását befolyásoló két legfontosabb tényező a genetika és a környezeti hatások. Az allergiás megbetegedések erős családi halmozódást mutatnak: pl. azoknál a gyermekeknél, ahol a szülők is valamilyen allergiában szenvednek, kb. 50% eséllyel alakul ki a betegség, ráadásul az ilyen gyermekeknél a tünetek is rendszerint súlyosabbak, mint a nem allergiás szülők gyermekeinél. Előfordulhat az is, hogy például a mogyoróra érzékeny szülő gyermeke parlagfű-allergiában fog szenvedni, vagy ekcémás lesz, mivel a gyermek az allergiára való hajlamot örökli, és nem az adott allergia típusát, amiben a szülő szenved.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!
Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Nyilvánosan Működő Rt.

A termék alkalmazásával kapcsolatos információkról a medinfo@richter.hu címen érdeklődhet.

Document ID: KEDP/DAD51K, Lezárás dátuma: 2021.03.29.