Allergiás betegek esetében nem túl gyakori, de előfordul, hogy akkor is erősödnek az allergiás panaszaik, amikor a beteg egyébként nem érintkezik azzal az allergénnel, amire érzékeny. A panaszokat ebben az esetben az úgynevezett keresztallergia okozza.
A keresztallergia hátterében az anyagok kémiai szerkezetének hasonlósága áll. Akkor fordul elő, amikor olyan kis mértékű két anyag között a különbség, hogy az allergizáló anyagra fokozottan érzékeny szervezet nem tud különbséget tenni közöttük. A hasonlóság fennállhat pollen és étel, vagy étel és étel között.
Keresztallergia esetén a tünetek nem pontosan ugyanazok, mint a légúti allergia esetén. Például a pollen-étel keresztallergia tünetei a problémás étel fogyasztása után jelentkeznek, de nem a légúti allergia tünetei erősödnek fel, hanem a szájüreg környékén kellemetlen viszketés, ajak- és nyelv duzzanat alakul ki, majd hasi görcsök léphetnek fel.
Amennyiben ismert allergiánk van, úgy nem árt tisztában lennünk azokkal az ételekkel, melyek keresztallergiát okozhatnak.
Allergia | Ételek, melyek keresztallergiát válthatnak ki |
Parlagfű | görögdinnye, sárgadinnye, paradicsom, uborka |
Fekete üröm | kömény, csilibors, paprika, paradicsom, sárgarépa, petrezselyem, burgonya, koriander, kapor, articsóka, kamilla, tátika, napraforgó, krizantém, kivi, ánizs, árnika, dinnye, uborka, mangó, szerecsendió, bors, mustármag, borsmenta, bazsalikom, majoránna, oregánó, |
Nyírfa | mogyoró, dió, mandula, alma, cseresznye, sárgabarack, körte, szilva, meggy, őszibarack, burgonya, kivi, avokadó |
Füvek | paradicsom, rozs, búza, szója, földimogyoró, bab, borsó |
Földimogyoró | dió |
Diófélék | búza, rozs, mák, mogyoró, szezámmag |
Háziporatka | rákfélék, egyéb ízeltlábúak |
Éger | mandula, zeller, körte, alma |
Tyúktojás | egyéb szárnyasok tojásai, baromfihús, baromfitoll |
Tehéntej | egyéb állatok teje, marhahús |
Latex | gesztenye, banán, spenót, avokádó, citrusfélék, kivi |
Menjünk el allergia vizsgálatra, hogy kiderüljön pontosan mi okozza az allergiás panaszainkat.